Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ki a legfőbb jót e világon véli elérni_Spillenberg

Diószegi György Antal:

 

. .ki a legfőbb jót e világon véli elérni”

Spillenberg Sámuel lőcsei orvos értékteremtése kora lutheránus világában

A múlt évben az Evangélikus Életben megjelent írásomban (Diószegi 2012) megemlékeztem Spillenberg Sámuel (1573, Szepesolaszi - 1654, Lőcse) orvosdoktor életútjától. E jelentős lőcsei orvos a gyógyító tevékenységén kívül 1613-ban papírmalmot alapított Szepes vármegyében: ez az ipartörténeti tette a ma napig is a magyar papír- és vízjeltörténeti kutatások tárgyát képezi. 1885-ben még létezett ez a Szepestapolcán létesített papírmalom, amely Európában páratlanul hosszú ideig, 272 éven át működött eredményesen.

Az európai szakirodalomban is közismert az 1613-ban megalapított szepességi papírmalom, Teplic, amely rendkívüli ipartörténeti értéket képvisel a magyarországi papír- és vízjeltörténeti kutatásokban. Teplic alapításának 400. évfordulóján érdemes megismerni Spillenberg Sámuel értékteremtő életútját, amely egyben kora lutheránus világának számos összefüggésére is rámutat.      !

E lőcsei orvos emlékét a fenti ipartörténeti tette őrzi a mai napig is, pedig korának egyik legnevesebb orvosa volt, és ennek számos történeti adaléka fennmaradt a magyar orvostörténeti irodalomban.....
(folytatás a képeken...)

Spillenberg Sámuel ajánló verse:

„Nagy Sándor, ki egész földrészt hódíta magának,
meghódolt a halálnak s nyüvek étele lett.

Kincs, rang és a gyönyör szentháromsága csak ezt ér,
isteneként a világ mit leborulva imád.

Mind, ki a legfőbb jót e világon véli elérni,
kákán vél göcsöt és tűzben keres jeget az.

Istenesen halj meg, törekedjél erre s eléred 
menten a legfőbb jót, mit szanaszét keresel.”

 
 

Fényképek