Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Genersich-Bécs-2015

Hétfőn, június 8-án, a nagy meleg sem riasztotta el az ünneplőket, akik a bécsi Florianigasse 36. előtt gyültek össze Johann Genersich táblaavató ünnepségén. Viola Kristóf, a Collegium Hungaricum kultur referense, vezette be az emléktábla leleplezését, majd következett a koszorú és a szalagok elhelyzése.

Az ünnepségen dr. Perényi János nagykövet üdvözölte a jelenlévőket. Megjelent Juraj Machac szlovák nagykövet, dr. Karl Schwarz professzor, Ing. Miroslav Perignath polgármester-helyettes, aki a késmárki delegációt vezette, dr. Ondrej Pöss Kassáról, aki a Szlovákiai Karpatendeutsch Egyesület elnöke. A Bécsi Egyetemet dr. Reinhard Edlmair professzor képviselte, az Ausztriai Magyar Evangélikus Gyülekezet részéről Fónyad Pál lelkész illetve a Magyarországi Evangélikus Egyház részéről Gabnai Sándor esperes vett részt. Az ausztriai evangélikusokat dr. Michael Bünker evang.-luth. Püspök úr képviselte. Üdvözölhettük a Szlovák Kulturális Intézet részéről Alena Heribánova igazgató asszonyt, valamint eljött Milan Choma tanár, a Genersich család késmárki barátja is.

A koszorúzást követően a jelenlévők a magyar követség vendégszeretetét élvezhették, ahol a díszteremben meghallgathatták a beszédeket.

Dr. Perényi János nagykövet úr köszöntötte a megjelent vendégeket, röviden ismertette az egykori Felvidék (ma a Szlovák Köztársaság) több nemzet által reprezentált kulturális örökségét, ezen belül a Szepesség ( Zips, Spis) jelentőségét. Valamennyi szónok méltatta Johann Genersich személyét és életművét, valamint a kapocs szerepét, melyet a zipser, a magyar és a szlovák kultúra vonatkozásában betöltött. Beszédében Joseph Machac nagykövet is ezt emelte ki, a késmárki polgármester-helyettes, prof. dr. Karl Schwarz, valamint prof. dr. Josef Makovitzky szintén erről beszélt.

Az ünnepségen természetesen a család részéről is többen jelen voltunk: Genersich Sándor, Judik Zoltán, Sólyom János, István, Ilona és férje Zalán Péter, dr. Tankó Attila, hogy csak néhányukat említsük. Megjelent az ünnepségen a Genersich Antal Alapítvány tavalyi díjazott hallgatói közül dr. Szabó Bálint Gergely és néhány alapítványi önkéntesünk is.

A sajtó és a média is jelen volt, Johann Schuth a Neue Zeitungtól, de az MTI és az ORF Burgenland is képviseltette magát.

Ezután az ünnepség az állófogadással és kötetlen beszélgetésekkel folytatódott.

 

Külön köszönet illeti az esemény megrendezéséért a Magyar Nagykövetséget és Pópáné Linka Márta nagykövetségi tanácsost továbbá a Collegium Hungaricum munkatársait, élükön dr. habil. Szabó Csaba igazgatóval, akik aktív szerepet vállaltak a lebonyolításban is.

Az emléktáblát a soproni Károlyi Gyula - kőfaragó mester műhelye készítette el.

Kriszta Edina

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

ana

(ana, 2018.04.19 15:59)

rajongod vagyok