Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szepesgörgő

Szepesgörgőn a pártázatos tornyú templom kertjében a Görgey család sírjai találhatók egyedül. "Itt nyugszik a három görgői és toporczi Görgey-testvér, mind a hárman hősi halált haltak a hazáért. Constantin, Arisztid, Béla." Ketten közülük egy napon és egy helyen haltak a hazáért: Trencsénkutas mellett 1918. december 5-én. Az időpont alapján ez már a cseh antant betörés idejére eshetett. "Dulce et decorum est pro patria mori." - Szép és dicső a hazáért meghalni.
                                                   Demeter János ref. lelkész

 

Fényképek

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

bazolt@gmail.com

(Balassa Zoltán, 2009.12.28 17:48)

Az egyik sírkövön három testvér nevét találjuk. Dr. Görgey Béla és Görgey Konstantin huszár főhadnagyokét, valamint Görgey Arisztid nevét. Az első kettő Trencsénkutacson, 1918. december 5-én esett el. Ennek története a következő.
1918. november 16-án Kassáról egy mindössze 17 tisztből és 30 önkéntesből álló csoport, melynek Moncskó István, kassai 5-ös honvéd huszár főhadnagya volt a parancsnoka, elindult megvédeni az ország nyugati határát. A Moncskó-különítmény Mágerl vezérkari ezredes csoportjához tartozott, melyhez összesen csupán 300 fegyveres tartozott.
November 20-án páncélvonat támogatásával Budatinig hatoltak előre. Csak három géppuskával rendelkeztek, de olyan ügyesen operáltak, hogy a csehek sokkal nagyobb ellenséges erőre gyanakodtak. Megtisztították a terepet egészen Csadcáig, majd a Zsolna melletti budatini Csáky-kastélyba vették be magukat. Meg akarták gátolni, hogy a morva határ felől beszivárogjon az ellenség. Azonban utánpótlást nem kaptak. Csupán a kassai kadétiskola 15-16 éves növendékei jelentek meg egy napon a vár alatt, azonban őket is később visszaparancsolták.
December 3-án a Károly-kormány a rózsahegyi demarkációs vonalig rendelte vissza őket, ám nem engedelmeskedtek. December 5-én elhatározták, hogy a már két hete cseh kézen levő Trencsént visszafoglalják, melyet négy zászlóaljnyi gyalogság és hat üteg tüzérség szállta meg. Nagybiccse előtt ellenségbe ütköztek és harcba bocsátkoztak. Óriási veszteséget okoztak a cseheknek, akik csak többórás harc után tudtak a még az életben maradottakat elfogni. A parancsnok, Moncskó István és a két Görgey-fívér ekkor esett el.
A többieket először ki akarták végezni, mivel nem akarták őket reguláris katonai erőnek elismerni. Ám végül Uherské Hradiątěba, majd a brünni Spielberg kazamatáiba szállították őket. Ott raboskodtak amíg a végleges demarkációs vonalat meg nem állapították. Ezután Losoncnál adták át őket...