Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Üzenetkapszula a jövő régészeinek - Zsigra

2013.03.14

 

Üzenetkapszula a jövő régészeinek

 

Igló (plk) –

A koragótikus zsigrai templom padlójának rekonstrukciója és a fűtés bevezetése kapcsán itt az elmúlt napokban kisebb archeológiai vizsgálatot végeztek.

 A Szlovák Tudományos Akadémia iglói munkatársának, PhDr. Marián Sojáknak  tájékoztatása szerint most sem volt hiány meglepetésekben.

A többszöri rekonstrukció ellenére a mi kutatásunk még mindig felhozott néhány újdonságot e műemlék építésének folyamatával kapcsolatban.

Például megállapítottuk, hogy a templomtorony nem a szentéllyel együtt épült, hanem külön.

Erre a két objektum között húzódó dilatációs hézag hívta fel a figyelmünket.

Ugyanígy volt ez a sekrestyével is. A szentélyhez másodlagosan építették hozzá ott, ahol eredetileg valószínűleg a csontkamra volt.

A belső kutatásokat geofizikai kutatás előzte meg, amely a padló alatt nem sok eltérést jelzett, ami azt jelentette, hogy a lábaink alatt nincsenek kripták. A kevés anomália egyikének mégis utánanéztünk. A szonda kiásása nyomán egy kb. 150 cm-es koporsót találtunk. Rengeteg csont volt benne, sőt, jól megmaradt emberi hajszálak is.

Meglepetés volt a köztük talált kicsi üveg, benne egy levélke 1884-ből Ján Duchoňtól, az itteni lelkésztől.

Kb. ez volt a szövege: "Én, Ján Duchoň lelkész 1884-ben ezen a helyen archeológiai kutatást végeztem. A ládát/koporsót Zigray János 13. századból való epitáfiuma alatt találtuk."

Valószínű, hogy Duchoň atya összegyűjtögette a környezetből további családtagok megmaradt csontjait is, és belerakta egyetlen koporsóba az utókor régészeinek szánt üzenettel együtt.

Marián Soják elmesélte, hogy a koporsót az ősök iránti tiszteletből neves szepességi történészek jelenlétében beszentelték és újra eltemették.

Természetesen az üvegecskét az üzenettel maguknál hagyták, minthogy a szepességi régészet történetének szép adalékáról van szó.

„ Ahogy az üvegecskén maradt papírról kiböngésztük, az eredetileg gyomorbaj elleni cseppeket tartalmazott. Olyan picike volt, hogy nem tudtuk kiszedni belőle a levélkét, el kellett küldenünk a lőcsei restaurátor műhelybe, ahol lefűrészelték a fenekét, ez elvitt néhány óránkat” – mesélte Marián Soják. Hozzátette, hogy az építészeti és régészeti kutatásokon kívül dr. Ján Chalupecky hozzákezdett az itteni epitáfiumok vizsgálatához, ami egy továbblépés lesz az idei nyári akcióhoz képest.

Ami a rekonstrukciót illeti, éppen itt az ideje, mert az utolsó nem sikerült. A templomkában lévő nagy nedvesség kikezdte az értékes festményeket.

Ahogy elmondta nekünk, a betonpadlót téglapadlóra kellene cserélni, és fűtést kellene beépíteni a falak mellé, hogy kissé kiszáradjanak.

Podtatranské Noviny 2006.VII.25.

Fordította: Hollóházy Ildikó

 

 

A mappában található képek előnézete Zsigrai temetőkápolna

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.