Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szepesi Jeruzsálem

2016.10.18

A Szepeshelyi Káptalan, kálvária és a közelben lévő Pazsica fennsík a háttérben magasodó szepesi várral nem egyszerűen történelmi emlékhely, zarándokhely vagy turisztikai látványosság, hanem elmélyülésre, meditációra alkalmas hely.

A gyönyörű természet és a hely különleges kisugárzása által az arra fogékonyak megélhetik Jézus Krisztus életének utolsó napjait és kereszthalálát a Golgotán.

Ez a különleges hely, melyet az UNESCO kulturális világörökséggé nyilvánított, a török háborúk idején alakult ki. Amikor a háborús állapotok megnehezítették a hívők szentföldi zarándoklatait, a szepesiek létrehozták a maguk „Szepesi Jeruzsálemét”, hogy a lehető legnagyobb hűséggel járhassák végig szimbolikusan a Keresztutat.

Valószínű, hogy ez a legrégibb kálvária Szlovákia 113 kálváriája közül. 1666-ban már ismert. Keletkezésében fontos szerepe lehetett a jezsuiták bejövetelének a Szepesi Káptalanba 1647-ben, akiknek ellenreformációs, rekatolizációs törekvéseik eszközeihez tartozott zarándoklatok, misztérium és passiójátékok szervezése.

Ha a középkori Jeruzsálem térképét az óramutató járásával ellentétesen 90 fokkal elfordítjuk, a kapott kép megfelel a Pazsicán található kápolnák térképének. (A hasonlóságot a zólyomi Jančura prof. fedezte fel.)

http://www.eurodom.estranky.sk/fotoalbum/spissky-jeruzalem/

http://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/0/21/2186790/2186790_1200x.jpeg?rev=4

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.