Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Örömteli esemény a Szepesi Házban június 22-én

2017.08.01

stuttgartiak.jpgLőcsén, az UNESCO világörökség részét képező, a tatárjárás utáni alapokon álló a múlt századainak értékes emlékeit viselő helyet a „Szepesi Ház – Greschik Alapítvány” gondozza.  Az alapítvány neve a városban utcanévvel is megörökített világhírű tudós tanár, Greschik Viktor nevére utal.  A tavaly egészében beomlott, frissen helyreállított gótikus helyiségében került sor a többnyelvű hagyományokat ápoló Alapítvány első közszereplésére.

Az ellenreformáció alatt titkos gyülekezeti helyiségként szolgáló 'kápolnában', a 'Steinhausz kamrában' június 22-én fogadtuk a Stuttgartból „a reformáció nyomdokain a Szepességbe” érkezett német evangélikusok 48 fős csoportját zenés esti áhítatra és beszélgetésre. Az ifjú Eduard Kostelník orgonazenéje segített az elmélyülésben, Astrid a terem és a hozzávezető út előkészítésében és feldíszítésében is remekelt.

Június 23-án a kassai főkonzul Bitay Levente úr jenlétében a város polgármestere Milan Majerský úr ugyanitt adta át a híres orvosprofesszorról elnevezett „Dr. Genersich Antal Alapítvány” ifjúsági díját a zeneművészeti tanulmányait folytató ifjú Eduard Kostelníknek.  Ő az ünnepség keretében a város evangélikus levéltárában fellelt Weszter Sámuel: C-moll Szonáta című háromrészes orgonaművét szólaltatta meg világpremierként.  A díjátadáson Magyarországról, Németországból, Ausztriából, Csehországból az U.S.A.-ból. jött vendégek is részt vettek. Milan Kostelník mondott bevezető beszédet.

Mindkét alapítvány a “hungarus” múlt üzenetét és a Kárpát medence együttműködve alkotó jövőjét kívánja szolgálni.

E helyen is köszönetet kell mondanom az egész Kostelník családnak azért a sok-sok segítségért, amit a rendezőknek nyújtottak. A Genersich Alapítványt Tamkó dr. úr és Genersich Sámuel (USA) képviselte, a Szepesi házat feleségem és magam. A helyiség berendezése, és áhítatot keltő előkészítése, az ülőhelyek, a vendégek fogadása és segítése, az orgonamuzsika feledhetetlenné tette a mindkét eseményt.  Köszönet és hála Nekik, különösen Astridnak, aki szívét lelkét kitette, hogy minden tökéletes és emlékezetes legyen.  Azoknak is köszönet jár, akik egyéb feladataikat félre téve mindent elkövettek, hogy a rekonstrukció munkájában vállalt részük befejezetté váljon.

Mellékelek egy-egy képet a két eseményről, és remélem, majd mástól is érkezik még kép.

Greschik Gyula

genersich.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.