Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Genersich Sámuel sírkövének felállítása

2010.03.28

2010. márc. 27-én, szombaton a felvidéki kisvárosban, Lőcsén, Dr. Genersich Sámuel, városi főorvos  porladó sírkövét kicserélték egy új kőre, mivel a régi már annyira tönkrement, hogy teljes restaurálása  lehetetlen volt. Az új kő az eredetinek a hasonmása, kék labrador gránitból készült. A betűk arannyal lettek festve, és az aranyozás nemcsak a gondos mesterek javaslata volt, hanem kifejezi azt is, hogy a sírkő helyreállítása a hajdani „aranykort” idézi. Az „aranykor” arra utal, hogy Szepességben különböző nyelvű jó emberek együtt tudtak dolgozni és élni az „aranykorban”.

Ez azért fontos, mivel Sámuel testvérének, Genersich Jánosnak az unokája, Dr. Genersich Antal, a Semmelweis Egyetem elődjének volt professzora, majd egy évre a rektora is.

Genersich Sámuel azon túl, hogy Lőcse város tiszti főorvosa volt, botanikus is volt. A Tátrát járta, és több mint 500 új növényt írt le, amit latin nyelvű könyvében adott közre. Később erre a műre hivatkozott Kitaibel Pál valamint a Diószeghy Sámuel és Fazekas Mihály szerzőpáros.

A Dr. Genersich Antal Alapítvány kuratóriumának mindenkori tagja a Semmelweis Egyetem Rektora.

Az új sírkő Brandhuber József kőfaragó mester, restaurátor pilisvörösvári műhelyében készült.

Az Alapítvány névadója , dr. G.A., annak a G. János teológus professzornak az unokája,akinek orvos testvére, G. Sámuel - Lőcse \"tisztiorvosa\" - a történelmi ev. temetőben nyugszik,Lőcsén.
A dr. Genersich Antal Alapítvány szivesen fogad támogatást adományként (számlaszám:10103805-51049336-00000007)ill. a 1% adófelajánlásból: adószámunk: 19704726-1-41
az Alapítvány titkára: tankoa@freemail.hu lásd még: Neue Zeitung 28/2009. 11. oldal.

 

A mappában található képek előnézete Genersich S. új síremléke

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.