Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


GENERSICH CSALÁD LESZÁRMAZOTTAINAK TALÁLKOZÓJA

2013.08.03

 Meghívó 

Tisztelt ( Kedves ) Genersich családtagok, leszármazottak !

 

Öt éve kezdtem el a Genersich család leszármazottjainak adatgyűjtését. Különböző csatornákból – imakönyv, régi levelek, sírkövek, levéltári anyagoktól irodalmi és egyéb publicisztikákból, festményekről – sikerült – ha nem is 100 %-os pontossággal és bizonyítható módon, de a valósághoz közeli adatokat gyűjteni. Ezt 2011-ben egy kis ( 100 oldal ) füzetben – kimondottan családi használatra – összefoglaltam és a nagyszámú Genersich rokonsághoz – akiket ismertem és tudtam a címét – el is juttattam.

 

Az eltelt két év alatt, az adatokban sok változás állt be. Többen elköltöztek a túlvilágra, viszont hála Isten sokan megszülettek erre a mi világunkra. Többen jelezték, hogy a füzetbe lévő anyagok pontosítása, javítása, bővítése is aktuális lenne.

Időközben – mivel az előzőekben említett „Genersich család származásának levezetése” c. kisfüzet összeállítása során az anyakönyvi adatokon kívül sok egyéb információt is begyűjtöttem, nekikezdtem egy – kizárólag egyenesági Genersich leszármazottakra vonatkozó – mintegy Ki-Kicsoda? Stílusban – az őseinkről még fellelhető életrajzi, tudományos és egyéb adatok alapján, egy újabb, de mostmár az életvitelükkel kapcsolatos ismertetőt összeállítani.

Ezen munkám közben merült fel bennem a gondolat, hogy a még élő és aktív, mozgásképes Genersich leszármazottak részére egy találkozót kellene szervezni, természetesen az unokák, dédunokák, unokatestvérekkel, rokonokkal együtt.

 

Sokat töprengtem a találkozó időpontjáról, helyéről, a lehetőségekről, míg végül találtam Budapesttől nem messze ( 45 km ) egy fantasztikus szép helyszínt, ahol a találkozóhoz szükséges feltételek közül sok minden adott volt.

Ez a helyszín az aszódi Petőfi Evangélikus Gimnázium.

Tekintettel arra, hogy a cipszer származású Genersichek evangélikusok voltak, így ez is indokolja az említett helyszínt.

Még egy kapcsolódás: az evangélikus gimnáziumtól – légvonalban – 2-300 m-re áll a mai napig a Podmaniczky – báró által építtetett gyönyörű kastély, melyet 1891-től az Evangélikus Lánynevelő Intézet részére átadott.

Ebben az intézetben dolgozott előbb tanárként, később vezette az intézetet, mint igazgatónő, Genersich Karola Lujza Hermin ( 1863-1907.) 1895-től haláláig mintegy 12 éven keresztül. Úgy gondolom, hogy ennél szebb és geneológiailag is szerencsés helyszínt, nehéz lett volna találni. Én ezt a megoldást a Gondviselés ajándékának tartom. ­A Genersich-családi összejövetelünkkel születésének 150 éves jubileumát is ünnepeljük.

 

A részletes programot mellékelem. Igyekeztem annak összeállításában a különböző generációknak megfelelni.

 

Arra kérek minden Genersich leszármazottat – kortól és nemtől függetlenül – hogy minél többen jöjjünk össze, és amíg képesek vagyunk ( élünk! ) ismereteinket a múltról, a jövőt jelentő ifjú nemzedéknek adjuk át. Ehhez az kell, hogy minél többen összeismerkedjünk, összebarátkozzunk – főleg a fiatalabb korosztályok –  és a találkozó után újabb rokoni, baráti kapcsolatok váljanak élővé és vigyék tovább a Szepességből elszármazott cipszer őseink példamutató szellemiségét.

 

Mert milyenek is voltak ezek, a tatárjárás utáni években, németföldről betelepített őseink és közvetlen leszármazottjaik? Ezt a korabeli krónikákból, történelmi leírásokból tudhatjuk meg.

A Genersichek mindig becsületes, szorgalmas, szerény, megbízható tagjai voltak annak a közösségnek, amelyben éltek. Az első időkben gazdálkodók, kereskedők, gyáriparosok voltak, de később a polgári középosztály tagjaivá léptek elő.

Foglalkozásukra nézve tanító, városbíró, tanácsos, liceumi professzor, szenátor, lelkész, ötvös, orvos, patikus, általában tanult polgárok, és így mindenkor a korabeli kultúra képviselői, terjesztői és fejlesztői voltak.

Ezt a szellemiséget ajánlom minden fiatal Genersich leszármazott részére és akkor nemcsak a Genersich család hírnevét őrzik meg és viszik tovább, de sokat tesznek a nagy szükségben lévő MAGYAR NEMZETÉRT is.

 

Remélem, hogy a mellékelt részletes programban minden fontos kérdésre választ fogtok tudni találni. Ha bármilyen kérdés merülne fel, vagy segítségre szorulnátok a mellékelt részletes programban lévő e-mail, vagy postai címen, akár telefonon is jelentkezzetek problémáitokkal és igyekszem azokat orvosolni.

 

Gyertek minél többen! Kérem terjesszétek, adjátok tovább a rokonok, leszármazottak között!!!

 

Nagyon-nagyon várlak Benneteket!

 

Jó lesz együtt egy pár órát eltölteni!

 

2013. augusztus 11 –én Aszódon, a Petőfi Evangélikus Gimnáziumban

 

Sok-sok , rokoni szeretettel,

a szervezők nevében is,

 

 judikzoltan@gmail.com

     Judik Zoltán

                                                                                                                     /Genersich Éva veje/

 

Budapest, 2013. május hó

Várom a mielőbbi visszajelzéseket:
Judik Zoltán
36 23 361 649
36 30 520 10 96

 

judikzoltan@gmail.com

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.