Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Esterházy János végre hazatalált

2017.09.16

Esterházy János végre hazatalált

Írta:

Tóth Klára

esterhazy2.jpg-

A szenvedéseit megörökítő kálvária mellett vitték fel a mártír gróf urnáját (Fotó: Tóth Klára)

Egyházi szertartás keretében helyezték végső nyugalomra Esterházy János felvidéki mártír politikus hamvait az alsóbodoki Szent Kereszt Felmagasztalása-kápolnában. A kegyeleti megemlékezésre Esterházy János halálának 60., halálra ítélésének 70. évfordulóján került sor. A kegyeleti megemlékezésen részt vett Esterházy János lánya, Esterházy-Malfatti Alíz, unokája, Esterházy-Malfatti Giovanni, a lengyelországi rokonság, felvidéki és magyarországi politikusok és jeles közéleti személyiségek.

A mártír politikus hamvainak végső nyugalomra helyezésén részt vett Szilágyi Péter, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Pathó Marianna, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága osztályvezetője, Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke és Csáky Csongor, a szövetség főtitkára, Németh Zsolt, az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Rákóczi Anna, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének elnöke.  Az ünnepségen jelen volt továbbá Menyhárt József, az MKP országos elnöke, Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke, Gubík László, a Via Nova ICS elnöke, Martényi Árpád, az Esterházy Emlékbizottság elnöke, Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, Duray Miklós, a Szövetség a Közös Célokért elnöke és Pogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért igazgatója, valamint a Szent György Lovagrend tagjai, Cseke László kancellár vezetésével és a máltai lovagrend képviselői.

A rendezvény a kora délutáni órákban kezdődött a Kálvária-téren, ünnepélyes megemlékezéssel és előadásokkal. Az Esterházy Jánosért felajánlott országos maratoni futás résztvevői elhelyezték az általuk hozott zarándokkeresztet és átadták a futás során összegyűjtött föld-ajándékot is.

Történelmi- és díszzászlók sora előtt vonultak be az egyházi személyiségek. A szentmise főcelebránsa Bíró László tábori püspök volt, a szlovák katolikus egyházat František Rábek tábori püspök, a lengyel egyházat Marek Jędraszewski, Krakkó érseke képviselte.

Kövér Lászlónak, a rendezvény védnökének levelét Pető Tibor, Magyarország pozsonyi nagykövete olvasta fel. Kövér László kiemelte: A halálra gyötört politikus sorsa nemcsak egy tragikus jelképe a magyarok számára vesztes XX. századnak, hanem jelképe annak a XX. századi közép-európai sorsnak is, amely az Istenben és az emberi szabadságban, a nemzeti hűségben és a nemzetek közötti egymásrautaltságban keresett menedéket. Közép-Európa népei egymás mellett élését meghatározó történelemértelmezésnek a XIX. századtól mindmáig „a te hősöd az én ellenségem” volt az irányadó szabálya, amelyet csak kivételes történelmi pillanatokban írt felül a testvériség érzése.

A házelnök levelében hangsúlyozta: Az édesanyja révén Lengyelországhoz is kötődő arisztokratánál – aki nemcsak magyar népét, de egész közéleti pályafutása során Csehszlovákiában, Szlovákiában és Magyarországon egyaránt a keresztény európai értékeket képviselte – közös történelmünkben aligha találhatnánk méltóbb személyiséget arra, hogy közös hősünket, az emberi méltóság és szabadság közös mártírját lássuk benne.

Az ünnepélyes szentmisét követően népviseletbe öltözött helyiek és a szentmisét celebráló főpapok és plébánosok kísérték végső helyére az urnát. A motoli temetőből származó, az Esterházy család által felajánlott hamvakat a kápolna felszentelése után helyezték el a sziklabarlangban. A kegyelet virágainak és koszorúinak elhelyezését követően lehetőség nyílott egyéni tiszteletadásra is a sziklabarlangban.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.