Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egy elfelejtett magyar elit iskola: a késmárki líceum

2017.02.28

A Polgári Szemle 2016/4-6. számában (395-415. old.) "Egy elfelejtett magyar elit iskola: a késmárki líceum" címmel megjelent Bruckner Éva  tanulmánya, amellyel a Szepességről szóló irodalmat szeretné gazdagítani. Egyúttal ebben a cikkben emléket állít a líceumot majd negyedszázadon keresztül igazgatóként irányító Bruckner Károlynak is.Az ő fáradozásának is köszönhető, hogy a két világháború között a líceum a német- és magyar kultúra központja maradt.

Egy elfelejtett magyar elit iskola: a késmárki líceum

A Forgotten Elit Hungarian School: 

The Lyceum of Késmárk

Összefoglalás
A trianoni békediktátum következtében elcsatolt Szepesség jelentősége a magyar kultúra alakítása szempontjából történelmünk kitépett lapja. Még napjainkban is előfordul, hogy kiváló protestáns elit iskolaként, a „géniusszá válás műhelyeként” a történészek, de a genetikusok is szinte csak a fővárosi evangélikus gimnáziumot említik.1 Kevesünknek jut eszébe, hogy a Szepesség iskolái – köztük a késmárki líceum – már a reformáció terjedésétől kezdve kivették részüket a magyar talentumok képzésében, nevelésében. Külföldi egyetemeken tanult rektorok, tanárok oktatták, nevelték évszázadokon keresztül a diákokat, munkájuk eredményeként számos neves tudós, politikus, művész, orvos került ki a líceumból. A tanulmány egyes részei a szerzőnek a Késmárkhoz is fűződő, evangélikus Bruckner családról szóló, készülő könyvéből valók. 

Summary

Due to the Treaty of Trianon, the Szepesség is now part of Slovakia. Its significance with regard to Hungarian culture, however, is a page torn out of our history. Even today historians, even geneticists, only tend to mention the Lutheran Secondary School in Budapest as an outstanding Protestant elite school, the workshop turning out geniuses. Few of them remember that the schools of the Szepesség, especially Késmárk Lyceum, played a significant role in training Hungarian talents beginning with the spread of the Reformation. For centuries pupils were taught and educated by rectors 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.