Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


25 éves a Dr. Genersich Antal Alapítvány-ünnepi emlékülés

2016.12.07

2016. október 19. nagy nap volt a Dr. Genersich Antal Alapítvány életében, ekkor tartották meg a „25. éves az Alapítvány” ünnepi emlékülést. A rendezvényt komoly szervező munka előzte meg, mely már a májusban tartott kuratóriumi ülésen kezdődött, ahol határoztak dr. Süveges Ildikó Elnök asszony vezetésével arról, hogy hol és hogyan legyen a megemlékezés. A nyár az anyaggyűjtés és a rendezvény lebonyolításával kapcsolatos egyéb feladatok jegyében telt, a 25 év eddigi díjazottainak felkutatása és az életrajzainak (CV) begyűjtése és formára szerkesztése, a meghívó és a meghívottak listájának összeállítása, amely munkában sok önkéntes segítő vett részt, a legtöbbet dr. Tőkés Anna-Mária SE .II. sz. Pathológia, dr. Szabó Bálint Gergely orvos, Karczub János VI. éves orvostanhallgató, Kriszta Edina kertészmérnök és Csík Péter gépészmérnök segített, a kapcsolattartást dr. Tankó Attila titkár végezte.

 

Megtisztelő volt számunkra, hogy a Jubileumi Ülésnek a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Intézete (KOKI) adott helyet, ahol az MTA V. Osztály délelőtti ülését követően került sor a megemlékezésre. A KOKI részéről dr. Oberfrank Ferenc ált. igazgató köszöntötte az ülést, majd dr. Süveges Ildikó Elnök asszony tartott ünnepi megnyitót. Az ülést köszöntötte az alapító elnök prof. dr. Lapis Károly is.

A jubileumi ülést Magyar Zoltán úr, a Magyar Országgyűlés focicsapatának kapitánya is köszöntötte és tolmácsolta dr. Kövér László úr, az Országgyűlés Elnökének (a focicsapat balhátvédje) az ülés részvevői részére küldött üdvözletét.

A program szerint előadást tartott dr. Sólyom Jenő akadémikus, az MTA Fizikai Tudományok Osztálya elnöke, Genersich leszármazott, és az előző évek díjazott hallgatói közül előadást tartott dr. Szabó Bálint Gergely és Molnár Anna, az Alapítvány eddigi tevékenységéről.

 

Ezt követően került sor Különdíjak átadására.

-Gergely Istvánné Tőkés Erzsébet (Kolozsvár) a Házsongárd Alapítvány Igazgatója (laudálta Kántor Lajos)

-Kántor Lajos (Kolozsvár) irodalomtörténész, az MTA külső tagja (laudálta Csapody Miklós irodalomtörténész dolgozata felhasználásával prof. Dr. Sólyom János, Genersich leszármazott).

 

Tőkés Erzsébet a díj átvételét követően nagysikerű vetítettképes előadást tartott „Megmaradás..” címmel a Házsongárd történelmi temetőben folyó, általa irányított értékmentésről.

A KOKI előcsarnokában a jubileumi megemlékezéssel egy időben paravánokon a Dr. Genersich Antal Díjasok rövid CV jellegű anyagát és Gergelyné Tőkés Erzsébetnek a Házsongárdi temetővel kapcsolatos

Posztereit tekinthették meg a vendégek és érdeklődők.

Az ülést állófogadás zárta be.

 Kriszta Edina alapítványi önkéntes

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.