Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MNO: Szepességben a Genersichek nyomában

2011.04.27

 

Szepességben a Genersichek nyomában
2011. április 26. 15:13 

Beke Zita 
A 16. században a Szepességben letelepedett Genersich család számos tagja alkotott maradandót a tudományban. Közülük is kiemelkedik a „tudós testvérek”, Keresztély (1759–1825) teológus, mineralógus, Tátra-kutató, János (1761–1823) teológus, történész, pedagógus és Sámuel (1768–1844) orvos, botanikus munkássága.

Genersich János unokája, Antal (1842–1918) Nagyszombatban (Trnava) születetett, Késmárkon és Eperjesen tanult, Pesten szerzett orvosi diplomát 1865-ben. A korabeli orvostudomány meghatározó egyéniségévé vált, előbb Kolozsvárott, majd Budapesten lett a kórbonctan professzora, egy-egy ciklusban az egyetem rektori tisztét töltötte be. A nevét viselő, Budapesten működő alapítvány szervezésében évek óta kutatják a neves cipszer (szepesi szász) család tagjainak fellelhető emlékeit.

2010 őszén Késmárkon, Lőcsén és a lengyel határon található Nedecben rendeztek háromnapos konferenciát a Szepesség múltjával és jelenével kapcsolatban. A napokban az alapítvány szervezésében az ELTE nyolc germanisztika szakos hallgatója kutatott a késmárki Lyceumi Könyv- és Levéltárban az ott található bőséges Genersich-anyagban, Lénárt Orsolya főiskolai tanár és Sebestyénné Majchrowska Ewa könyvtáros, az Érdi Lengyel–Magyar Kulturális Egyesület titkára vezetésével. Munkájukat mindenben segítette Katarina Slavickova könyvtárigazgató és Milan Choma késmárki tanár, helytörténész. A hallgatók feljegyzéseket készítettek későbbi feldolgozás céljából, könyvek és kéziratok egyes oldalait digitalizálták. A közös kutatásról beszámolt a késmárki televízió is. 

A Genersich Antal Alapítvány és szlovákiai partnerei azt tervezik, hogy ősszel méltó ünnepséggel, tudományos konferenciával emlékeznek a szepességi múltra Genersich János születésének 250. évfordulója alkalmából.

 

http://www.mno.hu/portal/780215

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.