Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyar nyelvű összefoglaló: szervezetek, események

2010.08.19

A pályázat célkitűzéseinek megvalósításában közreműködő szervezetek:

  1. A pályázatot benyújtó Dr. Genersich Antal Alapítvány (GAA), amelynek fő célja a multikultúrális Genersich hagyaték ápolása a több országot átfogó párbeszéd és a hálózatszervezés segítségével. A  szervezet kijelölt kapcsolattartója és a megvalósításáért felelős személy tudományos fokazattal rendelkező Genersich leszármazott.
  2. Az Érdi Lengyel- Magyar Kulturális Egyesület (L-M. KE), amely  másik magyar szervezetként ökumenikus beágyazottságú, és így természetes partnere a EvEgyL-nek, továbbá a Lengyel- Magyar baráti társaságoknak Magyarországon, és áttételesen Lengyelországban.
  3. Az Evangélikus Egyházközösség Lőcsén (EvEgyL), amely a Szlovák Evangélikus Egyházhoz tartozó civil szervezet, és több szálon kapcsolódik a ZHS-SDS-hez.
  4. A Szepesség történelmének kutatásáért alaptevékenységként felelős Spissky Dejepisny Spolok - Zipser Historiche Verein - Szepesi Történelmi Egyesület (ZHS-SDS).
  5. A lengyel "L-M. T", azaz a "Towarzystwo Polsko-Węgierskie w Lubaczowie"egy dinamikusan fejlődő és a magyar L-M. T társszervezeten keresztül sok magyar kapcsolattal rendelkező civil szervezet.

Az összes résztvevő mélyen érdekelt a projektben, tevékenységük szervesen segíti a projekt célkitűzéseinek megvalósulását és sok szálon, szervesen kapcsolódnak egymáshoz, egymás tevékenységeit kiegészítve és katalizálva.

Tevékenységük beágyazott hazájuk és a szomszédos országok rokon tevékenységet folytató civil társadalmába. Hatékonyan működnek együtt a helyi önkormányzatokkal és az eredmények elterjesztéséhez szükséges kapcsolatépítő potenciáljuk számottevő a Szepességben.

Mindkét szlovák szervezet fő tevékenysége a Lőcse-Késmárk város-pároshoz kötődik. Az EvEgyL által karbantartott és őrzött objektumok-dokumentumok a ZHS-SDS kutatásainak képezik a tárgyát, és ezek között különös jelentőségűek a Genersich családhoz is valamilyen módon köthetőek. Képviselőik és/vagy kapcsolattartóik Magyarországon is elismert, nemzetközi hírnevű tudósok, tudományos fokozattal rendelkező szakemberek.

A projekt 6 eseménye időben sorosan követi egymást. A 3-5. egymással szorosan összefüggő központi esemény képezi a projekt magját, és csak helyszínben különböznek.

  • A 3. esemény 2010. szeptember 30. csütörtöki és okt. 1. pénteki napon, Késmárkon és Lőcsén lesz magyar és szlovák résztvevőkkel.
  • A 4. esemény október 2. szombaton a Szlovák Tátrában és a Lengyel Szepességben lesz magyar, szlovák és lengyel résztvevőkkel.
  • Az 5. esemény október 3. vasárnap Késmárkon lesz magyar és szlovák résztvevőkkel.
  • A 1. és 2. (magyarországi és szlovákiai helyszínű) esemény a 3-5. központi esemény előkészítését szolgálja.
  • A 6. (szlovákiai helyszínű) esemény a projekt végső termékeinek előállítását és a projekt-zárást biztosítja.

A projekt megvalósításában párhuzamosságok, kritikus utak nincsenek. Az események között megfelelő az időtávolság, így lehetőség van az egymást követő események jó előkészítésére. A projekt élni kíván a csaknem egyéves időtartam előnyeivel úgy a hálózatszervezésnél, mint a projekt másodlagos célcsoportját jelentő civil és önkormányzati szervezetek, valamint rajtuk keresztül az érintett lakosság elérésénél.

 A projekt három EU tagországban közvetlen hatást fejt ki, és "jó gyakorlat"-ként, az európai értékek képviseletével EU szinten is hatást gyakorolhat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.