Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Érdi Lengyel– Magyar Kulturális Közhasznú Egyesület

2010.11.18
Érdi Lengyel– Magyar Kulturális Közhasznú Egyesület
 
 
Az Érdi Lengyel–Magyar Kulturális Közhasznú Egyesület 2004 óta szolgálja a két nép barátságának erősítését. Célunk elsősorban a lengyel és magyar nép története közös pontjainak feltárása, bemutatása, a lengyel kultúra, irodalom, művészetek megismertetése, a lengyel hagyományok megőrzése. Programjainkkal megnyertük az Érden és környékén – többnyire magyar családi kötelékben élő lengyeleket éppúgy, mint a két nemzet története, kultúrája iránt érdeklődő magyar nemzetiségű polgárokat. Hisszük és valljuk, hogy civil szervezetként sokat tehetünk a két nép barátságának elmélyítése érdekében. Kulturális előadásokat szervezünk, képzőművészeti és történeti kiállításoknak adunk teret, de kapcsolatot tartunk lengyelországi kulturális egyesületekkel is.
2004 óta számos fotókiállítást, könyvbemutatót, sőt filmbemutatót is szerveztünk, melyeknek helyszíne szinte mindig a Csuka Zoltán Könyvtár volt.
Történelmi, irodalmi, képzőművészeti rendezvényeink vendégei, előadói voltak többek között Kovács István történész, költő, volt krakkói főkonzul (az Egyesület tiszteletbeli tagja), Grzegorz Łubczyk újságíró, a Lengyel Köztársaság volt magyarországi nagykövete, Engelmayer Ákos, a Magyar Köztársaság volt lengyelországi nagykövete, néhai Török József, a Magyar Köztársaság volt varsói és krakkói alkonzulja, Tischler János, Kapronczay Károly történészek, Zsille Gábor költő, Zenóbia Siekerski, Jerzy Plucha képzőművészek és még sorolhatnám. Többször megtisztelt bennünket látogatásával a lengyel nagykövet, illetve a nagykövetség konzulja is.
Megemlékezünk a lengyel történelem nevezetes eseményeiről, különösen azokról, amelyeknek magyar vonatkozásaik is vannak. Tagjainkkal közösen mindig megtartjuk a jeles egyházi ünnepeket is, a karácsonyt és a húsvétot.
Kiemelt figyelmet fordítunk a helyi vonatkozásokra. Az 1526-ban Mohácsra induló II. Lajos király seregéhez Érden csatlakozó, majd a csatában életét áldozó lengyel segédcsapat emlékére 2007-ben – Érd önkormányzatával és más szervezetekkel együtt – emléktáblát állítottunk.
Nagyon fontosnak tartjuk a Lengyelország megismerését célul tűző kirándulások szervezését (Délkelet-Lengyelország, Jaroslaw, Przemy?l, Lubaczów, Zamo?ć, Pienini Nemzeti Park, Zakopane, Nyugati Beszkidek, Krakkó), de szervezünk utakat azokra a magyarországi helyszínekre – például Keszthelyre, Balatonboglárra, Szekszárdra, Mohácsra, Siklósra – is, amelyek valamilyen módon a közös történelmet idézik.
Rendezvényeinkre a mintegy ötven egyesületi tagon kívül környékbeli érdeklődők is eljönnek, néha az ország távolabbi pontjairól is érkeznek vendégek. Szoros baráti kapcsolatot tartunk az Érd lengyel testvérvárosában, Lubaczówban működő Lengyel–Magyar Társasággal, közös lengyelországi vagy éppen magyarországi programokat szervezünk.
Több nagyon sikeres rendezvény ötletadói és egyben szervezői voltunk. Megemlítenék itt két rendezvényt: a 2007. évi Lengyel heteket a Csuka Zoltán Városi Könyvtárral közösen, illetve a Lengyel szeptember című rendezvénysorozathoz történő kapcsolódást 2009-ben.
2007 májusában rendkívül gazdag programmal felkeltettük az érdi közönség figyelmét az egyesület iránt: néprajzi kiállítással, a lengyel konyha finomságaival, nem hagyományos, nem formális diplomatatalálkozóval, közös kirándulással a lengyelek számára fontos helyekre. Ez utóbbi a „Boglárcsikok nyomában” címet kapta, és az érdi és lubaczowi egyesületek tagjai vettek részt benne.
2009-ben bekapcsolódtunk a Lengyel szeptember országos rendezvénysorozatba, mely Joanna Stempinska, a Lengyel Köztársaság akkori budapesti nagykövetének patronálásában valósult meg a lengyel menekültek Magyarországra érkezésének 70. évfordulója alkalmából. Az egyik fontos eleme az ünnepségnek Zenon Swatek, a lubaczowi Lengyel-Magyar Társaság elnöke által összeállított kiállítás volt, mely a lubaczowi menekültek magyarországi tartózkodásáról szólt.
Részt veszünk az évente megrendezésre kerülő Lengyel-Magyar Barátság napi (március 23.) rendezvényeken Lengyelországban és Magyarországon is.


Fontosnak tartjuk az együttműködést az érdi civil szervezetekkel, valamint az Érdi Lengyel Kisebbségi Önkormányzattal.
 
Működésünkhöz nagy segítséget kapunk a Csuka Zoltán Városi Könyvtártól, hiszen a „technikai” hátteret a könyvtár nyújtja, a pénzügyi feltételeket pedig nagyrészt pályázatok révén biztosítjuk.
Mindig számíthatunk az Érd Megyei Jogú Város önkormányzatára, valamint T. Mészáros András polgármester anyagi és erkölcsi segítségére.
Az Egyesület 5 tagú vezetősége tevékenységét az Egyesület alapszabálya szerint társadalmi munkaként végzi. Az egyesület elnöke Rege Béláné, alelnöke Bazsóné Megyes Klára, én magam pedig a titkári funkciót töltöm be a szervezetben.
Köszönöm a figyelmüket!
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tankoa@freemail.hu

(Tankó Attila, 2010.11.22 00:22)

Kedves Mgr. Ewa Sebestyén-Majchrowska!
Köszönjük a dolgozatot.Várjuk a folytatást.
Üdv.: TA.