Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Feltámadó honvéd: széttörték, de száz év után ismét áll a lőcsei hős

2021.04.10
Lőcse városának legjelentősebb 19. századi köztéri emlékműve, a főtéri vashonvéd, azaz a dicső branyiszkói csata (1849) győztese feltámadott!
102 évvel ezelőtt erőszakkal ledöntötték, elveszett, de 2018-ban a torzóját megtaláltuk és a Sine Metu Egyesület csapatának köszönhetően hamarosan teljes pompájában lesz látható
 
A Magyar Nemzet 2021.ápr.10.-i, mai száma 18.oldalán Pataki Tamás: Feltámadó honvédszobor. Újraöntötték a csehek által ledöntött, felvidéki szabadságharcos lőcsei emlékművét" írt cikket. /talán még kapható az újság/. Az interneten is elérhető: 
 
A munkálatokról a szepesi kör új honlapján is lehet olvasni:  
 
A lőcsei honvédszoborról. alkotójáról, Faragó Józsefről és más alkotásairól, pl. a lőcsei evangélikus temetőben levő Andaházy Imre sztéléről Hollóházy Ildikó közölt anyagokat a Köztérkép-honlapon (ld. más írásokkal együtt ld. a csatolt anyagban). 
 
A Magyar Nemzet-cikkhez néhány megjegyzés: az 1919-es szobordöntés és talapzatán Stúr szobrának 1948-as felállítása között a két világháború között egy kelyhet ábrázoló kőváza állt. Ez jelenleg a városháza előtti parkban látható, valamikor eltörhetett, mert vassal van együtt-tartva, jelenleg virágvázaként szolgál. Talán a cseh husziták jelképére, a kehelyre emlékeztet, a két világháború közti cseh dominanciára utal. 
 
Czenthe Miklós 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.