Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Késmárki temető 1.rész

2010.09.11

Szép kiállítású könyvecskét tartok a kezemben: Persönlichkeiten der Geschichte Kesmarks – Historischer Friedhof – ez a német címe. Szlovák címe így hangzik: Osobnosti dejin Kez’marku – Historicky cintorin.

Ez a könyvecske mégsem kétnyelvű. Már a címlapon felbukkan egy harmadik nyelv, igaz, annak csak egy szava: „család”. Ahogy belelapozok, szövegében magyar személynevek, városnevek és a magyar történelemre való utalások is előfordulnak, néhány képen pedig magyar nyelvű sírfeliratok sejthetők.

A belső címlapon jobban látszik, hogy egy sírvers is díszíti a Wein család művészi síremlékét, mint később megtudtam, Ábrányi Emil verse, mely így szól:

 

Ne sajnálj minket, vándor
Ha utad itt vezet,
Együtt vagyunk. Alant is
Híven fogunk kezet
És rózsát hint sírunkra
A hű emlékezet.

Hozzánk nem ér gonoszság
Se gyötrő gondolat,
Míg törve, zúzva mindent
A gyors idő halad.
Mi nyugszunk halkan, békén
Szép hasznos munka végén
A csöndes föld alatt.

 

A temető kialakulása a városfalon kívül hasonlít a lőcsei evangélikus temető keletkezéséhez, ugyanúgy több történelmi sírhely került műemléki védelem alá, mégis pusztulásnak indult a II. világháború és a németajkú lakosság elűzése után. A következő évtizedek alatt több család sírjai eltűntek, így a Mauksch, Binder, Lindtner, Schwarz, Hönsch, Zvarinyi, Farkas, Hefty, Kredatusz, Szartory, Spiner stb. Eltulajdonították a fémből készült családi címereket, régi fémkereszteket, sírtáblákat, angyalszobrokat, és újratemettek az elhanyagolt sírokba. Csak ott lehetett megmenteni a régi, történelmi síremlékeket, ahol az új tulajdonosok nem távolították el brutálisan a régi feliratokat.

A 20. század 90-es éveiben a késmárki iskolák diákjai vállalták magukra a jelentős személyiségek – elsősorban a lyceumi tanárok - sírjainak gondozását. A utóbbi években a Messerschmidt Alapítvány és a kárpátnémetek szlovákiai ifjúsági szervezete jóvoltából a temető szép, gondozott sírkertté, az emlékezés és a tiszteletadás méltó helyévé vált.

 

A mappában található képek előnézete Késmárki temető