Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lindner Ernő

2011.05.02

Lindner Ernő (Ernst Lindner) cipszer költő (1826-1902) rövid életrajza
Forrás: http://www.fsz.bme.hu/mtsz/mhk/csarnok/l/lindner.htm

Lindner Ernő

(1826. december 26., Lőcse -- 1902. szeptember 23., Budapest)


Zipszer nyelvjárásban író legnagyobb költő, Lőcsén született, de Késmárkon nevelkedett, apja Késmárkról származott. Neve zipszer nyelvjárásban: Lëndners Ernst von Kejsenmark. A késmárki líceum diákja, majd 1853-1859 között tanára, 1867-tól a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárosa Budapesten. Nyughatatlan, messze a józan megfontolástól, de sziporkázó társasági lény, nagy mulattató. Versei több kiadásban is megjelentek. Mint dalköltő is az egyik legnagyobb a Szepességen. A népnyelv és tájszólások alapos ismerője. A Szepesség elkötelezett híve távollétében is. Tevékeny részese kora fővárosi társadalmi és kulturális életének.

Költői munkássága a zipszer német nyelvjárást tükrözi, a szepesi németség népköltészetére is támaszkodik. Magyar verseket is fordított németre, pl. Petőfit. Az MTA könyvtárosaként elsőként szorgalmazta, hogy Arany János Toldiját kötelező olvasmányként oktassák a magyar iskolákban.

Műveiből:

  • Der Karfunkelturm oder Teikels Sun von Schloss, Lőcse 1854., egy 7 oldalas brosúra a Karbunkulus-torony rubinjáról és hogyan vesztette el azt a késmárki vár urának, Thökölynek, fia a késmárki Zöld-tóban,
  • Fliegende Blätter in Zipser Mundart, Bécs 1864., 60 vers zipszer nyelvjárásban;
  • Fartblihndijer Zëpserscher Liederposchen, Budapest, Lőcse 1879., 64 vers és nyelvjárási szótár;
  • Zëpserscher Liederposchen, Késmárk 1928., 80 vers, szótár, bibliográfia, életrajz.

Az utolsó három mű valójában mindig az előző bővített kiadása.

1864-1882 között a szepesi Zipser Anzeiger-ban, a Karpathen Post-ban és a Zipser Bote-ban további verseket publikált, különböző témájú cikkeket írt, leggyakrabban Késmárkról, de általában a Szepességről és a Tátráról. Évtizedekig a Pester Lloyd munkatársa. Utolsó éveiben többszöri szélütése ellenére is lankadatlanul dolgozott.

Tudományos munkákat írt a nyelvjárásokról, összeállította a zipszer nyelvjárási szótárt, stb. 1927-ben családi házán Késmárkon tiszteletére emléktáblát helyeztek el.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.